Новости

Житлові комплекси «Європейка» і «Аметист» стали частково незаконними


Департамент державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) у Київській області анулював містобудівні умови і обмеження (МБУО) для ряду об'єктів житлових комплексів «Аметист» і «Европейка», які зводяться під Києвом фізичними особами та компаніями, об'єднаними під брендом BD Holding. Відповідне рішення прийняли головні інспектори будівельного нагляду Богдан Погребняк і Сергій Сидорчук на підставі перевірки відділу містобудування та архітектури Києво-Святошинської РДА. Зокрема, вони анулювали чотири МБУО для комплексу «Европейка», одні МБУО – для комплексу « Аметист», а також призупинили дію ще одних МБУО для «Аметисту», пише https://gazetapo.lviv.ua/

Відповідно до прийнятих на початку червня законодавчих змін, скасування містобудівних умов і обмежень передбачає автоматичне анулювання реєстрації декларацій на початок будівельних робіт, а також декларацій про готовність об'єкта до експлуатації, якщо така зареєстрована.

Причиною даного рішення інспекторів стали виявлені ними порушення, зокрема, відсутність розрахунку кількості паркомісць, невідповідність МБУО детальному плану забудови, отримання МБУО на частину об'єкта будівництва, а не на об'єкт в цілому. Наприклад, частина одного з багатоквартирних житлових будинків ЖК «Европейка» проектувальник примудрився розмістити за межами проектного плану ДПТ.

В офісі BD Holding, куди Мind звернувся за вказаним на сайті компанії номером телефону, з'єднали з юридичним відділом. Однак людина на іншому кінці дроту, що представилася юристом Костянтином, відмовилася назвати своє прізвище, так само як і коментувати рішення Департаменту ДАБІ. «Якби ви були інвестором, ми б дали вам інформацію. А так, оскільки ви журналіст, звертайтеся в офіційному порядку..., по телефону я вас не бачу і не знаю, робіть офіційний запит», – заявив співрозмовник видання. Mind відправив офіційний запит і готовий опублікувати відповідь на нього одразу після її отримання.

Як уже писав Mind, поширеною практикою забудовників, що працюють під брендом BD Holding, є отримання містобудівних умов і обмежень для кожного будинку або секції житлового комплексу, а не для плями забудови, як вимагає законодавство. У результаті складається враження, що під будівництво кожного будинку або секції відведено величезну земельну ділянку, хоча насправді на цій ділянці може зводитися кілька будинків або весь житловий комплекс. Такі маніпуляції дозволяють занижувати категорію складності (клас наслідків), щоб будувати за спрощеною процедурою (декларативним принципом).

Протягом нинішнього року це не перша перевірка відділу містобудування та архітектури Києво-Святошинської РДА. І кожен раз Департамент ДАБІ знаходить порушення, що надають конкурентні переваги фізичним особам або компаніям, об'єднаним під брендом BD Holding. Як результат, у середині лютого Департамент ДАБІ в Київській області прийняв рішення скасувати МБУО для ЖК «Празький квартал – 2», а в середині червня – скасував 16 МБУО для ЖК «Европейка».

Навіть більше, Департамент ДАБІ неодноразово визнавав незаконним будівництво таких об'єктів BD Holding, як ЖК «Празький квартал – 2» і ЖК Echo Park, і наказував забудовникам в добровільному порядку їх знести. Однак забудовники як забезпечення судового позову проти Департаменту ДАБІ отримували судове рішення, відповідно до якого дію рішень ДАБІ було призупинено до розгляду справи по суті. А сам розгляд справи по суті відтягувався на невизначений термін. Таким чином, фізичні особи і компанії, об'єднані брендом BD Holding, отримували можливість продовжувати будівництво житлових комплексів і продавати майнові права на квартири, але не вводити їх в експлуатацію.

Нет комментариев

Добавить комментарий





Конструктор сайтов
Nethouse
Бесплатный сайт на Nethouse